HARBOUR COTTAGE,

ISLE OF 

WHITHORN

CLIENT

Private

INVOLVEMENT

Planning and Building Warrent Approved

Set in the Conservation Area of the Isle of Whithorn, this early 19th century terraced cottage required extensive reconstruction.  With a harbour to the front and to the rear, the ground floor had suffered from flooding and the house had been stripped of all finishes.  The 1960’s box dormers were out of scale with the original house and the extensions were poorly constructed.

From the outset, it was the clients desire to improve the visual appearance of the house.  During the planning process it became clear that replacement box dormers would not be acceptable in any form and the rear extensions would have to be rebuilt at the same scale as existing.  This meant that the overall floor area of the house had to reduce, however through adopting an open plan ground floor arrangement of living/kitchen/dining and creating two spacious bedrooms at the upper level with en-suites, a comfortable and modern holiday home could be created.

At the rear, the new extensions are similar in size to the original however the openings are more generous to maximise light into the interior spaces and have been placed to capture views to the seascape beyond. To the front of the house, a more conservative approach was taken by replacing uPVC fittings with new timber sash and case windows and a new timber front door.  The traditional pitched slate roof matches the listed houses either side, with new heritage roof-lights.    

FLOCKHART

architects

Flockhart Architects, 24 Hazelwood Avenue,

Newton Mearns, Glasgow, G77 5PT. 

© 2019 Flockhart Architects

  • Flockhart Architects Facebook
  • Flockhart Architects Twitter
  • Flockhart Architects Instagram
  • Flockhart Architects Houzz