House Reconstruction, Isle of Whithorn

House reconstruction, Isle of Whithorn

Set in the Conservation Area of the Isle of Whithorn, this early 19th century terraced cottage required extensive reconstruction.  With a harbour to the front and to the rear, the ground floor had suffered from flooding and the house had been stripped of all finishes.  The 1960’s box dormers were out of scale with the original house and the extensions were poorly constructed.

From the outset, it was the clients desire to improve the visual appearance of the house.  During the planning process it became clear that replacement box dormers would not be acceptable in any form and the rear extensions would have to be rebuilt at the same scale as existing.  This meant that the overall floor area of the house had to reduce, however through adopting an open plan ground floor arrangement of living/kitchen/dining and creating two spacious bedrooms at the upper level with en-suites, a comfortable and modern holiday home could be created.

At the rear, the new extensions are similar in size to the original however the openings are more generous to maximise light into the interior spaces and have been placed to capture views to the seascape beyond.  To the front of the house, a more conservative approach was taken by replacing uPVC fittings with new timber sash and case windows and a new timber front door.  The traditional pitched slate roof matches the listed houses either side, with new heritage roof-lights.

Client: Private

Estimated Value: £197k

Planning permission granted

Garden Room, Castle Douglas

Garden room, Castle Douglas

 

This project involved a garden room extension to the rear of an existing bungalow.  The existing pitched roof form of the bungalow was extruded to create a light and airy extension capturing views to the garden and Dunmuir Hill beyond.

 

Client: Private

Estimated Value: £30k

Feasibility Study

 

House Extensions, Gatehouse of Fleet

House extensions, Gatehouse of Fleet

 

Situated on an elevated site within the leafy Boreland Wood estate on the edge of Gatehouse of Fleet, this project involved the extension of an existing ‘Colt’ style timber framed bungalow, which sits in a substantial site of 0.6 acres surrounded by mature trees and tall coniferous hedging.

 

Extensions to the north and west elevations of the bungalow provide an extended kitchen and additional living space.  The form and scale of the extensions are respectful of the existing bungalow, with analogous materials including a pitched cedar shingle roof and horizontal cedar shiplap cladding.  Openings within the new kitchen extension to the west are purposefully generous to allow the maximum amount of light into this north facing room.  To the north, a larger extension provides a second living space with views to the Water of Fleet beyond and an en-suite bathroom serving an existing bedroom.  A new front door and lobby is created connecting the existing house to the new extension.

 

Client: Private

Estimated Value: £72k

Planning permission granted

 

House Extension, Castle Douglas

House extension, Castle Douglas

 

This project involves the extension of a terraced country cottage set in the beautiful Galloway countryside.  The original pitched roof has been extruded to create an additional bedroom providing much needed space for a growing family.

 

The front elevation continues the traditional style of the terrace with a new pitched dormer to complete the symmetry.   At the rear, a new box dormer pops out of the roof to provide sufficient head height for a new stair and to accommodate an en-suite.

 

Internally, the cottage has been opened up to give a feel of spaciousness and help bring in more daylight to the ground floor.  A tall window in the new timber clad gable wall captures views to the countryside beyond.

 

Client: Private

Contract Value: Undisclosed

Building Warrant approved

 

Room with a view, Carsluith

Room with a view, Carsluith

 

A sketch scheme for a small extension to an existing terraced cottage overlooking the Kirkbride Bank in Wigtown Bay.  An elevated zinc clad cube was envisaged, with a large camera obscura type window to the south-west capturing views of the bay beyond with a door tucked to one side, sheltered from wind driven rains.

 

Client:  Private

Estimated Value: Not disclosed

Feasibility Study

 

back to top ⟰

Flockhart Architects

19 Cotton Street

Castle Douglas

DG7 1AJ

amanda@flockhartarchitects.co.uk

Mobile - 07985735541

copyright Flockhart Architects ©

dumfries architecture residential image
whithorn architecture residential image
whithoirn architect residential image
isle of whithorn residential image
isle of whithorn architect residential image
castle douglas architect, garden room image
castle douglas architect, garden room render image
castle douglas architect, garden room interior render image
gatehouse of fleet architect, house extensions image
gatehouse of fleet architect, house extensions before image
gatehouse of fleet architect, birds eye render, house extensions image
gatehouse of fleet architect, house extensions exterior render image
gatehouse of fleet architect, exterior render, house extensions image
gatehouse of fleet architect, patio exterior render, house extensions image
castle douglas architect, house extension image
castle douglas architect, house extension model image
castle douglas architect, house extension model front image
castle douglas architect, house extension render image
carsluith architect, room with a view before image
carsluith architect, room with a view before image scaffolding
carsluith architect, room with a view render image